perjantai 17. huhtikuuta 2009

Herran lahjoja ilman tapoja

Ok, uskovainen vanhempi haluaa opettaa myös lapsensa kirkossa käyntiin ja seurakunnan toimintaan mukaan...

Silti niillä riiviöillä voisi olla edes vähän kuria ettei riekuttaisi ihan miten sattuu kirkonmenojen aikana. Juostaan pitkin kirkon käytäviä, kiljutaan ja itketään. Tai siirrytään eteiseen jossa kuitenkin taas alkaa juokseminen, ovien paukuttelu, kiljuminen ja itkeminen. Ja kaikki kuuluu edelleen kirkkosaliin ihan samalla tavalla.

Jos lapsi on niin pieni että ei mistään mitä kirkossa tapahtuu, mitään tajua, onko häntä pakko ottaa mukaan? Tai jos tiedetään että häiriötä on luvassa. Jospa kuitenkin ne jopa sadat muut ihmiset haluaisivat osallistua messuun ilman jatkuvaa hälyä jonka Irmapetterit ja Taavi-Annikit aiheuttavat. Usein nämä kiusankappaleet ovat oikein hurskaista perheistä. Kasvatus taitaa noudattaa ohjetta että kyllä Jumala opastaa pientä kulkijaa. Vanhemmat vain katsovat ylpeinä vierestä kun ipanat viilettävät ympäri kirkkoa ja vetävät omaa showtansa. Ilmeet heillä ovat suunnilleen sarjaa "katsokaa kuinka meidän lapset osaavat toteuttaa itseään"! Kieltoja ei juuri näytetä käytettävän. Hui kauheata, lapsihan voisi saada traumoja!

Nyt kuria niille penskoille, hemmetti! Lapset ovat lapsia mutta rajansa kaikella.
Mielestäni tilaisuutta häiritsevät lapset pitäisi viedä pois tilasta, ulos tai riittävän kauas jos sisätiloja on. Jos siinä jää sitten näkemättä vaikka oman serkun vihkiminen niin ei voi mitään. On kunnioitettava tilaisuutta ja sen muita osallistujia.

1 kommentti:

nei kirjoitti...

Heh, minusta olisi paljon huolestuttavampaa jos "hurskaiden perheiden" lapset istuisivat vakavina penkissä tutti suussa eivätkä inahtaisikaan tilaisuuden aikana. Onneksi lapset ovat aina lapsia, eikä heistä saa leivottua asiallisia pönöttäjiä sitten millään. Mutta tuossa olen samaa mieltä, ettei heistä saisi koitua häiriötä tilaisuudelle. Olisikohan turhan radikaalia, jos esimerkiksi morsiuspari palkkaisi kirkon sivuhuoneeseen jonkun tutun tytön lastenvahdiksi seremonian ajaksi? Näinhän tavallisissa messuissa toimitaan, kun on pyhäkoulu lapsille.